Bányásznap

2011.09.05. 00:36

A lehetőség nem jött hanem volt, éltünk vele.

Így a nyár végén, ősz elején szeptember másodikán, vagy harmadikán, vagy még szokás volt, hogy szeptember első vasárnapján megtartották a bányásznapot.
A bányászok plusz pénzt kaptak, ami abban az időben horror összeg volt, a kocsmákban ezért hatalmas alkohol orgiák voltak, és igen gyakoriak voltak az erőszakos bűncselekmények, késelések.(kapott információ) Én nem tudom milyen volt, de azt láttam tegnap hogy milyen lett. Olcsó hakni, megkeseredett, vagy megfizethető alsó rangú zenészekkel akik maguk se akartak ott lenni, de le kellett adniuk a műsort.
Reggel 9 óra tájban végigsétáltunk a készülődő árusokon, egy gumivár egy kocsma, 4-5 árus, a szokásos apró édességek, műanyag játékok. A művelődési ház a kocsmával szemben volt, földrajzilag alig 20 méterre egymástól, tehát aki művelődni ment könnyen téveszthetett. Nem bírtam ki ellopakodtam egy árushoz, és kíváncsivá tett a 200 Ft-os zsákbamacska, valahogy így zajlott a reggeli beszélgetés, a már ilyenkor sem szomjas idősebb "úrral":
-Jó napot! Ezt kérném!
-Jó csak ne hajpántot vigyen. (okos következtetés volt, hisz nekem, ahogy anyukám mondaná tüsi hajam van, főleg nyáron, nem igazán tudnék mit kezdeni vele, bár nem magamnak vittem a csomagot)
-Van olyan ami nem hajpánt?
-Persze van valahol. (leguggol,belenyúl a dobozba tapogatja a hajpántot rejtő kis fehér zacskókat, aztán végigérint párat) Ezek alatt.- mondja, ekkor már megcsapott némi szeszszag
-Magának lesz?- kérdezi
-Nem.- válaszoltam
- Akkor mindegy. -és feláll

így a rengeteg segítség után kitapogattam, egy nem hajpántot rejtő papírzacskót.
Fizettem, és elköszöntem.
A zacskó tartalma egy műbőr karpánt volt, és egy gyanúsan kopott I LOVE (szívecskével helyettesítve) JESUS feliratú fekete-fehér nyakba akasztós reklám izé,bigyó, akármi "logantyú"...amire kulcsot, mobilt lehet feltákolni.. 
Nem erre számítottam, de ezét zsákbamacska. Nem hasznosítjuk, ha valakinek sürgősen okvetlenül szüksége van rá, vagy ő hagyta el, vagy véletlenül dobta ki, ingyen és bérmentve visszaszolgáltatom, csak el kell jönnie érte.


A Művelődési ház épülethez lépcső vezetett föl, itt volt egy színpad mellette a pattogatott kukorica, vattacukor és egyéb szeszes ital, és kürtöskalács ellátó egység, talán hot-dog és valami gyors kaja is kapható volt, ennyire nem volt tüzetes, esti másodszori látogatásom se.
Amit láttam, mert keveset mozgok mostanság tömegben, emberek között szóval mozi volt a javából 45-50 éves nők kegyetlenül igénytelenül kirittyentve, csak úgy dagadt bele némely testrészük a ruhába. Férfiak cigivel, magányosan vagy egymást ölelgetve, köszöngetve hangosan múlatták az időt  a legtöbbje a repeta, az utánpótlás a sörsátor* közelében.Nem is mennék bele, szóval este igen sok alternatív, na nem zenei ízlésű, meg öltözködésű, hanem inkább olyan mintha egész családok a bányászattal építették volna fel házukat, és ezt most meg kell ünnepelni, úgyhogy apa, anya és a többiek,gyertek mert most nagyon rövid idő alatt, nagyon részegnek kell lenni verseny a kezdetét veszi. Aki egy-két napja ivott már annak fel sem tűnt, vagy már nem emlékezett mikor kezdte. Persze nem csak negatívumokat szerettem volna mesélni, voltak tisztes, kulturáltan szórakozó emberek is, mint mi is, és az sem véka alá rejthető tény, hogy "ezekre" kevésbé figyel fel az ember. Annak ellenére, hogy este 10-11 körül járhatott, igen sok  aprónép, gyerek ugrált a színpad körül.
*Maradtak a kőbányai kis sátrak, szerintem régről, mert a sör amit csapoltak alattuk aranyászok volt, és annak is valami savanykás vizezett formája.
Nem sokáig maradtunk ebben a  "dolby surround"-os moziban, megnéztük és meghallgattuk amit kellett.
Hazafelé még egy kisebb kocsmai csetepaté színezte be a éjszaka alkoholos moraját, magyar ember ütött meg magyar embert, egy kocsmai padról esett hátra a sértett, a polgárőrség igyekezte megfékezni az indulatokat, a mentő és a rendőrség már úton volt.
 

Így végződött, emme bányásznap számunkra.
Talán kicsit jobban, mint annak akit a hullakocsi vitt el 25-30 éve egy véres késelés után.
Bár itt vajmi kevés bányász lehetett, inkább ünnepre szomjazó és ezt a lehetőséget kihasználó embereket láttunk.

Jó éjszakát!
 

U.i.:

A délutáni, illetve délelőtti programok zenekar, táncshow, festmények arcfestés a képek alapján jók lehetek.

A hivatalos program: A 61. alkalommal megrendezett eseményt a Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara reggeli térzenével nyitotta, mely kellően megalapozta a hangulatot a nap további részéhez. Ezt követően az ünnepélyes megnyitót a helyi iskolások műsora, majd ír táncshow színesítette. Betétprogramként egy kiállítás megnyitására is sor került a helyi művelődési házban, ahol egészen szeptember 10-ig Takács Jánosné és Szabados Gyula festményeit tekinthetik meg az érdeklődők. A délután programok már a szabadtéri színpadon folytatódtak, gyermekműsorok, környékbeli népdalkörök és számos sztárelőadó közreműködésével. A napot utcabál zárta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irodeak.blog.hu/api/trackback/id/tr423203107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása